LA CALABRUIXA I
SOCARRAT
«El Diable no te poder, excepte a la obscuritat.»
Cassandra Clare
EL PROJECTE
A l’any 2017 es va iniciar el projecte de la bèstia de foc. Qué es una colla de diables sense la seva bèstia de foc?? Després de rumiar molt ens vam inspirar en les llegendes de la nostra terra, el Montseny, i vàrem decidir com voliem que fós. Amb la inestimable ajuda de la Dolors Sans, (la seva creadora) la Calabruixa-Socarrat va nèixer a l’agost de 2019.
I finalment el 18 de gener del 2020 va trapassar la porta de l’infern enmig d’una gran festa, a la plaça major de Sant Antoni de Vilamajor. Acompanyats dels nostres tabalers i de tots els Vilamajorencs i Vilamajorenques, els nostres diables li van donar una sorollosa benvinguda.
LA LLEGENDA
La llegenda, que ha estat transmesa entre les generacions de pastors d’aquest lloc, quan encara ni tant sols existia Sant Antoni de Vilamajor, diu, que una tarda, quan els pastors recollien el ramat per portar-lo a casa, van adonar-se que els faltava una bèstia.
Desprès de buscar el boc per tot arreu, van trobar un fenòmen d’allò més estrany. Unes banyes marcades en una pedra, partida per la meitat i on feia una forta pudor de sofre.
Demanant ajuda al mosén del poble, van descobrir que allò era la marca del dimoni. El naixament de la Calabruixa-Socarrat que acompanyaria als diables de Sant Antoni de Vilamajor a partir d’aquell dia.
LA FIGURA
La bèstia representa un boc fantàstic i agressiu que es transforma en part en cabra-, que porta ales i té una cua i una part del cos coberta d’escates de serp. La barreja de boc i cabra fa referència precisament al concepte de monstre i tambè a la luxùria i a la representació dels dos elements contraposats de la natura: el masculí i el femení, el mascle i la femella que són necessaris per la fecunditat de la natura, tant en plantes com en animals.
Les ales fan referència a la part de l’aire del drac i les escates del cos d’un èsser d’aigua. La forma de serp té relació amb el dimoni primigeni: la serp que tempta l’Eva, i d’altra banda els primers dracs medievals es representen com a serps. La serp és l’element terra ja que s’arrossega per terra per moure’s.
El boc-cabró porta a la mà una arrel de mandràgora que el relaciona directament amb la bruixeria, ja que era utilitzada per fer encanteris i tenia poders màgics que eren malignes.
Tot plegat genera una figura inquietant i original, que recull l’encàrrec del drac Boc , que reuneix tots els elements propis de la tradició que ha de tenir un drac que es relaciona amb les llegendes i èssers fantàstics del Montseny.
Tanmateix, al moment del naixement ens acompanyaren altres bèsties, vingudes d’arreu de Catalunya.
EL GOS CANCERVER
de Canovelles
LA HYDRA
d’Artesa de Lleida
EL GALL ABRAXAS
de Palau Solità i Plegamans
MAXTORD
de Tordera
EL RAMAT D’OVELLES
de Canovelles